Marijke van Kooten

MarijkeMarijke van Kooten – altviool – studeerde aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij  Bouw Lemkes. In 1988 behaalde ze haar diploma Uitvoerend Musicus cum laude met onderscheiding. Tijdens haar studie maakte ze deel uit van het Europees Jeugdorkest o.l.v.Claudio Abbado.

In 1987 was ze finaliste van het nationaal vioolconcours Oscar Back .Ze ontving de Prijs van de stad Amsterdam alsmede de Europese Optiebeursprijs voor de beste vertolking van de speciaal geschreven concourscompositie.

Ze ontving een beurs van het ministerie van W.V.C. en  vervolgde haar studie bij David Takeno in Londen.

Sinds 1989 maakt ze regelmatig deel uit van  het  Nieuw Ensemble, Koninklijk Concertgebouworkest en het Combattimento Consort Amsterdam..

Sinds 1993 is ze eerste violiste van het Schönberg Ensemble.

Naast het spelen in deze ensembles speelt ze kamermuziek, o.a. in een pianokwartet en een strijktrio.

Ze was soliste tijdens  Holland Festivals  in  ‘A King riding’ van Klaas de Vries en in Claude Vivier’s ‘Kopernikus’.

De afgelopen jaren heeft ze, o.a tijdens de zaterdagmatinee in Amsterdam, de vioolconcerten van Britten,  Berio’s “Corale’, Kammerkonzert van Alban Berg en het Graal Theater van Saariaho uitgevoerd.

Naast het viool spelen heeft ze zich ook toegelegd op het bespelen van de altviool. Aanleiding was het spelen van gecombineerde viool/alt-partijen zoals voorkomt in o.a. Pierrot Lunaire van Schonberg, maar het beviel haar zo goed dat ze meer en meer alt is gaan spelen.