Jong talent

Eén van de doelstellingen van de Stichting Kamermuziek Warmond is om jongeren voor klassieke muziek te interesseren. Dat doet zij o.a. door jaarlijks jong muziektalent een podium te bieden.

Eerder werkte de Stichting Kamermuziek Warmond daarbij samen met de Stichting Jong Muziektalent Nederland (SJMN). Helaas hebben zij de bezuinigingsslag niet overleefd. De stichting is daarom blij met de samenwerking met het Prinses Christina Concours (zie hieronder). Tijdens de regionale finale van Noord-Holland wordt jaarlijks een speciale kamermuziekprijs, de Monward Consort Prijs, uitgereikt.

Tevens moedigt de Stichting Kamermuziek Warmond kinderen aan te luisteren naar klassieke muziek. Zij mogen daarom gratis het concert bijwonen, mits jonger dan 13 jaar en begeleid door (één van) de ouders.

Prinses Christina Concours (www.christinaconcours.nl)

Het Prinses Christina Concours realiseert al meer dan veertig jaar concoursen voor muzikale jongeren. Jaarlijks telt het Prinses Christina Concours voor klassieke muziek ongeveer 500 deelnemers. Zij ontmoeten en inspireren elkaar tijdens regionale voorronden die plaatsvinden op zes locaties in het land. Ook zijn er edities van het Prinses Christina Concours voor jonge componisten en jazzmuzikanten. Recent werd het Prinses Christina Junior Concours aan de concoursen toegevoegd. Kinderen kunnen meedoen aan dit online concours met een filmpje van een eigen optreden op YouTube.

Deelnemers aan de concoursen maken kans op mooie prijzen, zoals optredens, workshops en cursussen. Bij het toekennen van deze prijzen wordt zorgvuldig gekeken naar de ontwikkelingsfase van de prijswinnaar. Na het concours worden prijswinnaars uitgebreid begeleid. Het Prinses Christina Concours adviseert prijswinnaars en biedt masterclasses. Bovendien worden elk jaar ongeveer 2000 podiumbeurten georganiseerd waarmee de prijswinnaars podiumervaring opdoen. Het Prinses Christina Concours onderhoudt een uitgebreid netwerk, waardoor prijswinnaars kunnen optreden in verschillende concertzalen en op bekende podia en festivals. Daarnaast worden er geregeld concertreizen naar het buitenland georganiseerd.

Jong talent dat optrad met het Monward Consort